Tuesday, October 21, 2008

TALENTIME

Filem terbaru Yasmin Ahmad. Aku dah tonton. Cemburu tak? heheh

Terus terang sini aku katakan aku tak suka dengan filem Mualaf. Aku dah mula sangkakan yang Yasmin tak mampu buat filem bagus yang bukan separa autobiografi (Rabun, Sepet, Gubra, Mukhsin). Tapi kekecewaan aku langsung terubat dengan Talentime, sebab inilah magnum opus filem Malaysia. Inilah masterpiece Yasmin Ahmad. Kesemua tema dan subteks dalam filem-filem sebelumnya ada dalam Talentime, dan disempurnakan lagi. It's a career-defining film. Bravo!

Aku tak mau tulis ulasan panjang lagi buat masa ni, tunggu sajalah tayangan komersialnya nanti.

Pra-tonton lain:
Fadz Tontonfilem

10 comments:

Noor Ashraaf said...

hape best sangat ke? oh yea, aku sajes ko tengok citer ghost kat 8tv.com, first time aku rasa citer melayu yang jenis series best.


peace!

GAIA said...

weh! ko tgk skali ngan Fadz ke tgk ari Jemaat mlm tu?

maberik said...

acap - talentime 'filem malaysia contoh'.

gaia - tak. aku join screening kedua 17 oct.

GAIA said...

Yg malam ada nasik lemak n JCO tu ke?

maberik said...

yeap.

eh? ko ada skali ke?

GAIA said...

Oooh my....you must be that guy with glass tu kan? yep...aku ada skali, pulun nasik lemak bebanyak mlm tu.

maberik said...

dem. aku tak tau ko yg mana. not fair. haha

GAIA said...

alah...I'm sure you know lah...hanya ada satu "suspect" je....just when you said you attended session yg mlm tu terus aku boleh jangka itu kau....dan ko pun sure leh teka yg mana aku :P

Ajami Hashim said...

asyik selisih jer kan dgn kau! bila nk meng-mamak-kan diri bersama ek?

maberik said...

gaia - haha sori aku tak boleh teka la. ramai juga manusia situ

ajami - kene tunggu next screening filem yasmin kot. :P